Overslaan naar content

Ervaring van Nena en Veerle

BrabantZorg biedt elke dag ondersteuning, welzijn, zorg en wonen op maat in de regio Oss, Uden, Meierijstad, Den Bosch en de Bommelerwaard. Met bijna 10.000 medewerkers en vrijwilligers ondersteunen we cliënten iedere dag bij of het verbeteren of zo veel mogelijk behouden van hun eigen leven. 

Nena en Veerle vertellen waarom de ouderenzorg voor hen zo speciaal is. Lees hier het verhaal!

Nena Wolfs en Veerle van Beek wisten al op vroege leeftijd dat ze de zorg in wilden. Inmiddels werken ze al zes jaar met veel passie bij BrabantZorg-locatie Sint Jan, in Uden. “Ik liep eens snuffelstage in een verzorgingshuis en ik wist meteen: dit is wat ik wil”, vertelt Nena. Ze vertellen graag over de doelgroep en hun gemiddelde werkdag in de Brabantse gezelligheid.

Hoe wist je al zo vroeg dat je de zorg in wilde?

“Passie voor de ouderen en het willen zorgen voor anderen heb ik vanuit huis meegekregen. Ik wist dus ook al snel dat ik de opleiding tot Helpende en daarna Verzorgende IG wilde volgen. Na enkele stageplekken elders, voelde het hier gelijk goed. Hier ga ik niet zomaar weg”, vertelt Veerle.  Nena vult aan: “Ik heb een zwak voor ouderen, ze zijn zó leuk. Soms is het alsof ik naar mijn eigen opa en oma ga, het zijn eigenlijk gewoon bonusopa’s en -oma’s. Als het zo voelt, weet ik dat het goed zit.”

Wat maakt het werken met deze doelgroep zo speciaal?

“Deze doelgroep is geweldig: je kunt zoveel verrassende en mooie dingen naar boven halen bij mensen met dementie. Deze bewoners kunnen nog steeds grapjes maken en emotie tonen, dat wordt soms vergeten. Het is mooi om dat bij hen voor elkaar te krijgen. Families vertrouwen ons toe om voor hun partner, vader of moeder te zorgen. Elke dag is anders, niks is standaard en dat onvoorspelbare is een uitdaging. Ook de ziekte zelf is interessant; er zijn zoveel verschillende vormen waar je mee om moet kunnen gaan.”

"Passie voor de ouderen en het willen zorgen voor anderen heb ik vanuit huis meegekregen"

Helpende BrabantZorg
Medewerkers BrabantZorg
Verzorgende IG

Hoe ziet een gemiddelde werkdag op de Sint Jan, in Uden eruit?

“Om 7 uur ‘s ochtends begint onze dagdienst met de overdracht van de nachtdienst, rapportages lezen en natuurlijk even een praatje met collega’s. Dan gaan we in twee teams de zorg in; allebei begeleiden we een huiskamer met bewoners. Sommigen willen graag douchen, sommigen gaan in bad en anderen willen enkel even wassen. We houden ons vast aan ‘elke dag zo fijn mogelijk’, dus cliënten geven zelf aan wat ze willen. Natuurlijk zijn wij er altijd om mogelijkheden te bieden als mensen met dementie nog niet willen.

Rond 10 uur is onze zorgronde klaar. Naast het rapporteren over de ochtend is er extra tijd voor persoonlijke aandacht. Die nemen we ook zeker, want welzijn vinden we heel belangrijk. Een fijn begin van de dag met muziek, nagels lakken of een rondje wandelen. Het vertroetelen maakt de band met de bewoner nog sterker. Ook mensen met dementie kunnen laten blijken dat ze je herkennen, dat is heel bijzonder om mee te maken.

Tussen de middag is het tijd voor een warme maaltijd, waarna sommige bewoners graag naar bed gaan. Als het middagdutje erop zit, is er een gezamenlijke activiteit die per dag verschilt. Denk bijvoorbeeld aan bewegen of puzzelen. Daarna ronden we onze dienst af met een overdracht voor de avonddienst.”

Wat maakt dat je bij BrabantZorg werkt?

“Ik heb nog nooit bij een andere zorgorganisatie gewerkt, hoewel die dichter bij mij in de buurt zitten. Ik heb het hier fijn en de band met collega’s is goed. Inmiddels ken ik veel mensen binnen BrabantZorg; dat voelt vertrouwd en schept een band. Daarnaast is het heel aantrekkelijk dat ik de BBL-opleiding tot Verzorgende IG via BrabantZorg mag gaan doen. De organisatie denkt met je mee, maar ik mocht zelf kiezen wat ik wilde”, vertelt Nena. “Voorlopig zitten we hier allebei nog en toch wil ik ook veel ontdekken. Waardevolle interactie, frisse ideeën en nieuwe mensen ontmoeten. Het is fijn dat die mogelijkheden er intern zijn, zo mocht ik een tijdje geleden elke week één dag op een andere afdeling meekijken. Sindsdien weet ik dat hier écht op mijn plekje zit”, aldus Veerle.