Overslaan naar content

Ervaring van Helma

BrabantZorg biedt elke dag ondersteuning, welzijn, zorg en wonen op maat in de regio Oss, Uden, Meierijstad, Den Bosch en de Bommelerwaard. Met bijna 10.000 medewerkers en vrijwilligers ondersteunen we cliënten iedere dag bij of het verbeteren of zo veel mogelijk behouden van hun eigen leven. 

Eén van die collega's is Helma. Lees hier haar verhaal!

Je werkt in de thuiszorg. Waarom werk je in de thuiszorg?

Het leuke van de thuiszorg is dat je bij de cliënt thuis komt. Je ziet direct de woonsituatie van een cliënt en hoe een cliënt leeft. Je krijgt echt een kijkje in hun leven, en dat is bij iedere cliënt weer anders. Dat is ook het leuke aan dit werk. Je komt bij andere culturen, je maakt alles mee en niets is standaard. Mensen zijn veel meer zichzelf dat dat je in een verpleeghuis ziet. 

Zelfstandigheid van de cliënt

De cliënt heeft de regie in eigen handen, zelfredzaamheid staat bij ons bovenaan. Wat de cliënt zelf kan laten we de hem of haar zelf doen en wij ondersteunen de cliënt waarbij dit nodig is. Wij nemen de zorg niet automatisch geheel over. De cliënten moeten we blijven stimuleren om de dingen nog zelf te doen. Zij wonen nog in hun eigen woning en dit moet verantwoord zijn door de zelfredzaamheid van de cliënt.

"De afwisseling en bij de cliënten thuis, dat maakt mijn werk zo mooi."

Thuiszorgteam = één team

Als je in een thuiszorgteam werkt ga je alleen op pad, maar je staat er nooit alleen voor. Gebeurd er iets of heb je van een collega hulp nodig dan zijn we er voor elkaar. Wij bieden elkaar hulp, geven advies en hebben een luisterend oor voor elkaar. Na de route wordt er nog altijd gevraagd of iemand nog hulp nodig heeft vanwege mogelijke uitloop op een route.   

Opleidings- en doorgroeimogelijkheden

Ik ben als Helpende bij BrabantZorg begonnen en daarna heb ik de opleiding Helpende Plus gedaan. Dit omdat ik meer mocht zoals medicatie toedienen en ogen druppelen. Dat was voor mij op een gegeven moment niet voldoende en dus kreeg ik een opleiding Verzorgende IG aangeboden door BrabantZorg. De organisatie heeft me heel veel ondersteuning geboden en dat heeft me tot verzorgende ig gebracht. En dat is gewoon geweldig. 

Werkinhoud van een verzorgende ig in de thuiszorg

Het werk is heel afwisselend. We hebben de simpele dingen zoals het wassen en de steunkousen aan doen. Maar de zorg wordt steeds meer uitgebreid naar wondzorg, diabetes, katheter, stomazorg, sondevoeding en terminale zorg. De terminale zorg dit komt in de thuissituatie steeds meer voor. Het is belangrijk dat de cliënt warme zorg krijgt, zorg met comfort. Dit stemmen we af met familie, de arts en andere hulpverleners die er nodig zijn. Zodat we later er goed op terug kunnen kijken dit is belangrijk voor familie en ons. 

Over het team

Ons thuiszorgteam bestaat uit een helpende, helpende plus, verzorgende IG, verpleegkundige, leerling-verpleegkundige en een wijkverpleegkundige. Wij zijn in totaal met 10 personen. Het is een leuk en divers team tussen de 21 en 59 jaar. We hebben altijd lol en er hangt een gezellig sfeertje. 

Hoelang werk je bij BrabantZorg?

Ik werk 11 jaar bij BrabantZorg. Ik ben begonnen als Helpende, Helpende Plus en toen als Verzorgende IG.  Naast mijn taken als verzorgende ig ben ik ook aandachtsvelder voor de dienstauto, continentie, cliëntcontactpersoon, routeplanner en palliatieve zorg. Zeker de palliatieve zorg vind ik erg bijzonder, het is een afscheidsmoment van de cliënt. De palliatieve zorg is warme zorg die je gaat inzetten in de laatste levensfase. De warme zorg is daarom zo belangrijk voor de cliënt en om dat samen met familie te delen. 

Hierbij moet je veel kijken wat de cliënt nodig heeft en wat hij wil en dat wil niet zeggen dat elke dag hetzelfde is. Vandaag heeft de cliënt bijvoorbeeld wel behoefte om gewassen te worden en de volgende dag niet. En dat is dan ook wat wij tegen de cliënt zeggen, ‘niets moet alles mag.’ De cliënt mag kiezen wat hij zelf wil. En de cliënt comfort bieden dat is belangrijkste wat er is en dat de cliënt geen pijn heeft.