Overslaan naar content

Nina vertelt over de thuiszorg

BrabantZorg biedt elke dag ondersteuning, welzijn, zorg en wonen op maat in de regio Oss, Uden, Meierijstad, Den Bosch en de Bommelerwaard. Met bijna 10.000 medewerkers en vrijwilligers ondersteunen we cliënten iedere dag bij of het verbeteren of zo veel mogelijk behouden van hun eigen leven. 

Nina vertelt waarom de thuiszorg een speciaal plekje in haar hart heeft: “De cliënt kijkt uit naar onze komst; we betekenen veel voor iemand en bouwen samen een band op.”

Hoe ben je bij BrabantZorg terechtgekomen?

"Op mijn vijftiende begon ik als afwashulp bij BrabantZorg, waardoor ik ook regelmatig het eten opschepte voor cliënten. Gedurende deze bijbaan kwam ik erachter dat dit echt bij me past: mensen helpen met kleine gebaren die iets groots betekenen. Mijn eerste stage voor de opleiding mbo-verpleegkunde volgde ik op een PG-afdeling van BrabantZorg. Inmiddels ben ik 24 jaar, heb ik vier jaar in de thuiszorg gewerkt en klaar voor een nieuwe stap. Het is tijd voor meer zelfontwikkeling en uitdaging: de waarom-vragen, gespreksvoering, klinisch redeneren en verdieping in het vak. Ik ben begonnen met de opleiding hbo-verpleegkunde via BrabantZorg. Daardoor krijg ik een nieuwe thuiszorgwijk om verder te leren en ben ik weer student in plaats van medewerker."

“Het is onze kunst om de deur altijd weer met een glimlach dicht te doen”

Wat maakt de thuiszorg zo speciaal?

"Wij maken het verschil waardoor een cliënt nog thuis kan wonen. Dat hoeft niet altijd een oudere te zijn; het kan ook een jongvolwassene of een cliënt van middelbare leeftijd zijn. Bijvoorbeeld als iemand thuiskomt na een ziekenhuisperiode of ongeval. Dan bieden wij tijdelijk ondersteuning bij onder andere het leren omgaan met een stoma of wondzorg. Je komt echt in een thuissituatie en dat zegt zoveel over iemand. De cliënt kijkt uit naar onze komst; we betekenen veel voor iemand en bouwen samen een band op. Je bent niet alleen een zorgmedewerker, maar ook een vertrouwenspersoon waar ze hun verhaal bij kwijt kunnen. Als ik besluit wat meer tijd nodig te hebben bij een cliënt, dan kan dat, want die vrijheid is er. Het is onze kunst om de deur altijd weer met een glimlach dicht te doen. De dankbaarheid van cliënten en de succesmomenten die we samen vieren; daar doen we het voor."

Je hebt het over vrijheid, vertel eens?

"Na het bezoek aan een cliënt stap ik op mijn fiets, door de natuur en onder de zon naar de volgende cliënt. Ik heb zelfs de vrijheid om mijn hond in de bakfiets mee te nemen. Ik weet precies welke cliënten het geweldig vinden als mijn hond meegaat; zo bieden we nog een extra geluksmomentje en afleiding. Hoewel we veel zelfstandig werken, voel ik me nooit alleen. Ik kan mijn eigen ding doen, maar als ik hulp nodig heb zijn mijn collega’s er meteen. Daarnaast ben ik de hele dag onder de mensen door mijn bezoekjes aan de cliënten."

Hoe ziet je werkdag eruit?

"Elke werkdag is anders; we kijken tenslotte per cliënt wat er nodig is. Als ik om 7 uur begin met mijn fietsroute, help ik de ene cliënt met wassen en aankleden, terwijl de volgende cliënt enkel wat begeleiding of sturing nodig heeft. Soms zijn we alleen nodig voor hulp bij steunkousen aantrekken, medicatie, wondzorg of het druppelen van ogen. In één ochtend zie ik zes à zeven cliënten. Om 12 uur is het tijd voor pauze op kantoor, samen koffiedrinken en evalueren met collega’s. Dat combineer ik met administratie of gesprekken. De ene keer ben ik om 12:00 klaar, de andere keer om 14:00; die verdeling mag ik zelf maken. We zijn namelijk ook verantwoordelijk voor evaluatie- en intakegesprekken, medicatieplannen en contact met huisartsen en verschillende disciplines. We werken altijd samen met mantelzorgers, familieleden en waar nodig de juiste discipline, zoals een fysio- en ergotherapeut of diëtiste. Zeker de kracht van mantelzorgers mogen we niet onderschatten: zij ondersteunen veel, bij grote en kleine dagelijkse handelingen, zoals boodschappen doen of de was verzorgen. Doordat zij veel taken kunnen overnemen, kunnen cliënten langer thuis blijven wonen."



Dat je de tijdverdeling zelf mag maken, wat houdt dat in?

"Wij hebben zelforganiserende teams, wat inhoudt dat we zelf onze planning met cliënten maken. Dat is heel flexibel: iedereen mag voorkeuren uitspreken en we verdelen vakanties. In overleg is er veel mogelijk, dat is ideaal. Sommige collega’s combineren werk met een gezinsleven, anderen hebben voorkeuren in diensttijden of fietsroutes. Wij weten hoe een route het best werkt, dus het indelen daarvan doen we het liefst samen. Op de dagen dat ik mijn hond mee in de bakfiets neem, plan ik alleen cliënten die daar blij van worden. Ik vind het heel bijzonder dat mijn hond af en toe mee kan en ook écht een bijdrage levert."

“We nemen niet alles meer over, maar sturen mensen aan en laten de cliënt zo veel mogelijk zelf doen”

Hoe kijk je naar de thuiszorg van tegenwoordig?

"De zorg verandert - en dus ook de thuiszorg. Mensen wonen langer thuis, dus er zijn meer cliënten voor de thuiszorg. Dat heeft voor een mooie verandering gezorgd: we nemen niet alles meer over, maar sturen mensen aan en laten de cliënt zo veel mogelijk zelf doen. Zo blijven ze zelfstandig en behouden ze hun spierkracht. Op deze manier kunnen we toch veel cliënten helpen. Daarnaast vinden we het belangrijk om zorgtechnologie in te zetten; zoals een medicijndispenser, beeldzorg of een hulpmiddel om steunkousen aan te trekken. Hiermee maken we het leven van cliënten aangenamer én zorgen we ervoor dat er meer tijd ontstaat voor de zorg en ondersteuning die alleen door de thuiszorg geboden kan worden."